Annons
Annons

Att göra en kamera

När jag nämnde ordet projektarbete för någon dag sen började jag tänka tillbaka på mitt eget arbete som jag en gång lämnade in. Jag skrev om kameran och fototeknik och som en del i projektet byggde jag en egen kamera.

Annons

En Camera Obscura. Det var väldigt roligt att få en bättre uppfattning om hur det fungerar och att det faktiskt går att göra en kamera. Det som behövs är ett mörkt utrymme, vanligtvis en låda. Jag använde mig av ett helt rum, eftersom jag ändå behövde ett mörkt rum för att framkalla bilderna i efteråt. Det gjorde det också enklare att se processen eftersom jag kunde vara i ”lådan”. 

Det häftigaste är nog när man gör öppningen ut mot ljuset och plötsligt ser en liten svag uppochnervänd bild av vad som befinner sig där utanför. Den bara finns där. Just kameran var nog en rolig uppfinning att upptäcka.

Sen får man prova sig fram hur länge man ska låta ljuset lysa på fotopappret och vilket avstånd som ger bäst skärpa. (Det underlättar om man har någon slags lins att bryta strålarna med.) Och även om bilden ovanför är enkel och oskarp så påminner den mycket om hur fotografier en gång i tiden såg ut, och det var ju så här det började..

DELA (0)
PINNA (0)


hejreginaPROFILBILDspalt

Jag är 26 år och har smilgropar. Mitt andranamn är Regina och mitt första är Agnes. Jag gillar att förgylla min vardag och att vara så engagerad i något att jag glömmer av allt annat. Jag brukar illustrera, fota, göra och göra om saker. Och tycker om i stort sett allt som är fint och fina ord. Jag gråter till alla filmer och hemma har jag väldigt städat eller inte alls. Jag skulle vilja ha outtömlig energi och vara bättre på att skriva brev. Blir jag inte väckt sover jag hela dagen. Jag tänker oftast på tio saker samtidigt och byter ämne tvärt i samtal. Jag tycker om mjuka djur som kaniner och katter, men inte deras hår. Jag skriver gärna små lappar och meddelanden och däremellan äter jag pasta. Jag vill ha ljust omkring mig men tänder nästan aldrig ljus. Mina saker förvarar jag i lådor, gärna mindre lådor i större lådor. Undrar du något får du gärna fråga. Välkommen in.Annons

  • sv: tack så mycket!

  • Åh herre vad häftigt att bygga en så stor camera obscura!
    Min allra första fotolektion i ettan på gymnasiet spenderade vi med just hålkameror, men eftersom vi hade att fotolabb att framkalla i så tog vi mjölkpaket som vi gjorde små slutare på, stoppade papper i och gick ut. Hur roligt som helst, även om mina bilder blev lite felexponerade. Hann aldrig riktigt få kläm på tiden, men åh. Sjukt coolt.

  • Ah, en sån har jag också gjort! 🙂

  • Sv: Haha, tack! Så himla roligt projekt Amanda höll i!

  • wow. snyggt och mystiskt.

  • Vilket fantastiskt projekt. Väldigt spännande.

  • Så utrolig spennende! 🙂

  • Coolt som sjutton!

Annons

MER FRÅN ELLE DECORATION:

Laddar